6-9 жовтня Волинська бізнес-школа долучилася до другої частини заходів в рамках «Town and Gown 2.0», одним з партнерів якого ми є. Проєкт реалізований за сприяння Вишеградського фонду. У Луцьку відбувся воркшоп «Інновації та індустрія для безпеки: досвід Вишеградської четвірки».

Поспілкуватись про спільну стратегію міста та університету, перейняти досвід колег із Словаччини та Чехії, поділитися своїм та провести час у неформальній обстановці за нетворкінгом на подію вирушили делегації з Волинської бізнес-школи, Національного університету «Острозька академія» та Острозької міської ради, Національного університету водного господарства та природокористування й міста Рівного, а також Луцька й Волинського національного університету імені Лесі Українки.

Під час воркшопу обговорили питання:

  • створення нових інституцій, які втілюють взаємодію міста та університету та націлені на взаємний розвиток (технологічні парки, інноваційні центри, творчі кластери);
  • співпраці між містом та університетом для перетворення міста у безпечне середовище проживання для соціального, економічного та культурного розвитку.

Експерти Жозефіна Дротарова та Імріх Дуфінець з Університету управління безпекою у місті Кошице поділилися досвідом співпраці університету і міста для зменшення рівня злочинності в районах міста. Вони представили карту «гарячих точок»,  над якою працювали в рамках спільного проєкту для дослідження найбільш кримінальних та потенційно небезпечних місць. Вирішенням проблеми стало встановлення камер у таких точках.

Також команди з університетів підвели підсумки за результатами двох заходів в Острозі та Луцьку. Зокрема обговорили ті проєкти, які можна почати втілювати в Україні вже зараз за допомогою іноземних колег. Акцентували увагу також на таких аспектах:

  • про те, що варто організовувати стратегічну співпрацю не тільки в містах, а говорити про взаємодію регіону Великої Волині та університетів на її теренах, адже під час воркшопу в Острозі колеги з Любліна розповіли, що це досвід, який польська влада сьогодні намагається перейняти в Україні: коли місто активно пов’язане із процесами, які відбуваються у регіоні;
  • місту, університету і бізнесу потрібно зрозуміти, що ми можемо одне одному дати, які точки дотику ми маємо, а також чітко прописати у яких сферах ми можемо співпрацювати, які опції та послуги запропонувати одне одному.

До слова, третій етап проєкту відбудеться 28-30 жовтня у місті Рівному. Воркшоп буде присвячений креативним кластерам і культурним індустріям.