5 вересня в Острозькій академії стартував проєкт «Town and Gown 2.0». Він має на меті створити своєрідний консорціум між університетами, місцевим самоврядуванням, підприємницьким сектором, установами з України та країн Вишеградської групи.

Своїм досвідом напрацювання та втілення стратегії поділилися представники польського міста Люблін, зокрема колеги з Люблінського муніципального управління – Маріуш Саґан, директор департаменту стратегії та підприємництва, та Вікторія Герун, керівниця відділу співпраці з науковою спільнотою.

Вони розповіли, що основна проблема, з якою вони стикнулися на етапі написання стратегії – це те, що місто не працює з регіоном. Тому це досвід, який польська влада сьогодні намагається перейняти в Україні. Розвиток регіону та посилення його зв’язку із містами – це саме той пріорітет, який поставила для себе Волинська бізнес-школа НаУОА.

Маріуш Саґан вважає, що місто й регіон не може хвалитися добре влаштованим підприємницьким сектором без налаштованої співпраці з університетом. Харчову промисловіть можна розвивати без університетів, однак, наприклад, медицину, біотехнології, ІТ в такому форматі розвивати неможливо. Важливим чинником є також комерціалізація результатів синергії університету та міста.

Саме цьому спільному розвитку сприяє створення кластерів. Візійні, організаційні, фінансові аспекти в кластерах налаштовує адміністрація міста, тільки через декілька років вони передаються під управління і фінансування місцевих підприємств, а місто лише модерує. І бізнес має побачити в цьому користь, щоб ініціатива почала йти від нього, в не від влади.

Найбільш важливий момент під час написання стратегії і співпраці – це момент залучення місцевих жителів, бізнесу, студентів, викладачів. Адже тільки ці люди можуть знати, що змусить їх лишитися тут або повернутися через деякий час. Теж саме стосується критики: тільки ті, хто постійно живе в середовищі, яке створюється чи змінюється, можуть побачити реальні шляхи для вдосконалення простору навколо себе.

Для створення успішної стратегії потрібно обрати декілька спеціалізацій, які будуть пріоритетними для розвитку міста, регіону. Створення системи співпраці різних організацій, підприємств, влади і університету – один із найважливіших етапів. Потрібно будувати екосистему, процеси якою будуть передбачені в стратегії.

До слова, прикладом успішного обрання пріоритетів для Великої Волині є створення і запуск двох організаційно діяльнісних платформ, «Агро» та «Волинь туристична». Також це приклад кооперації регіонів, обласних та центрів громад для роботи над спільними цілями.

Більше дізнатися можна на сайті проєкту.